- Gislaveds Gymnasium
- Program
- Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som även ger högskolebehörighet om man inte aktivt väljer bort de kurserna. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang, storkök, bageri och konditori.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Inriktningar
- Kök och servering (även lärlingsutbildning)
- Bageri och konditori (endast lärlingsutbildning)
Tycker du att det vore spännande att arbeta med mat?
Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Gislaveds Gymnasium rätt utbildning för dig.
Under år 1 kommer du att få lära dig mycket om hur man jobbar med mat pårestauranger, konditorier och storkök. Du kommer att få lära dig hur branschen fungerar och hur man tar hand om kunder på ett bra sätt. Den goda måltiden och användandet av olika råvaror och produkter kommer att vara i centrum för utbildningen. Du har möjlighet att välja en lärlingsutbildning där du kommer att vara ute på en restaurang, ett storkök, ett bageri eller ett konditori huvuddelen av din gymnasietid och där praktiskt lära dig ditt jobb. Om du i stället väljer att läsa utbildningen skolförlagd kommer utbildningen också att vara mycket praktiskt inriktad. Inför år 2 får du välja om du vill inrikta dig mot arbete i restaurang som servitör/servitris, som kock i restaurang och storkök eller på konditori och bageri.
Kök och servering (även lärlingsutbildning)
Där kommer du att hålla på med matlagning och servering. Du som väljer att läsa skolförlagt kommer att vara mycket i den elevrestaurang som skolan driver. Du kommer där att vara med om alla delar av jobbet på en restaurang. Restaurangen kommer att ha daglig lunchservering men du kommer även att få arbeta med mat för fest och särskilda tillfällen. Huvudinriktningen på utbildningen är att du ska kunna få arbete som kock på en restaurang, i ett storkök eller arbete som servitör/servitris.
Bageri och konditori (endast lärlingsutbildning)
Du kommer förutom allmänna matlagningskunskaper att få fördjupa dig i hantverket inom bageri och konditori. Större delen av de praktiska momenten i utbildningen kommer att förläggas på ett konditori/bageri. Efter utbildningen ska du kunna få arbete som konditor eller bagare.
Se filmen om programmet här nedan
Rektor Maria Lust
E-post: maria.lust@edu.gislaved.se
Studie- och yrkesvägledare Hanna Nyberg
E-post: hanna.nyberg@edu.gislaved.se
Programinnehåll - RL
Gymnasiegemensamma ämnen (900p)
Engelska 5
100p
Engelska 6
100p
Historia 1a:1
50p
Idrott och hälsa 1
100p
Matematik 1a
100p
Naturkunskap 1a:1
50p
Religionskunskap 1
50p
Samhällskunskap 1a:1
50p
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100p
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100p
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100p
Programgemensamma karaktärsämnen (400p)
Hygienkunskap
100p
Livsmedels- och näringskunskap 1
100p
Måltids- och branschkunskap inom
restaurang och livsmedel
100p
Service och bemötande
100p
Inriktning Bageri och konditori (300)
Bageri 1
100p
Konditori 1
100p
Choklad och konfektyr
100p
Inriktning Kök och servering (300p)
Matlagning 1
100p
Mat och dryck i kombination
100p
Servering 1
100p
Programfördjupning Bageri och konditori (900p)
Bageri 2
200p
Bageri 3
100p
Entreprenörskap
100p
Konditori 2
200p
Konditori 3
100p
Praktisk marknadsföring
100p
Service och bemötande 2
100p
Programfördjupning Kök och servering (900p)
Utgång kock
Entrerprenörskap
100p
Matlagning 2
200p
Matlagning 3
200p
Matlagning 4
200p
Specialkoster
100p
Service och bemötande 2
100p
Utgång servitör/servitris
Specialkoster
100p
Servering 2
200p
Arrangemang
100p
Drycker
100p
Drycker och ansvarsf.
100p
Matsalshantverk
100p
Service och bemötande 2
100p
Entreprenörskap
100p
Individuellt val (200p)
Gymnasiearbete (100p)