Dekorativ bild på Gislaved gymnasium
RL

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som även ger högskolebehörighet om man inte aktivt väljer bort de kurserna. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang, storkök, bageri och konditori.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktningar

  • Kök och servering (även lärlingsutbildning)
  • Bageri och konditori (endast lärlingsutbildning)

Tycker du att det vore spännande att arbeta med mat?

Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Gislaveds Gymnasium rätt utbildning för dig.

Under år 1 kommer du att få lära dig mycket om hur man jobbar med mat pårestauranger, konditorier och storkök. Du kommer att få lära dig hur branschen fungerar och hur man tar hand om kunder på ett bra sätt. Den goda måltiden och användandet av olika råvaror och produkter kommer att vara i centrum för utbildningen. Du har möjlighet att välja en lärlingsutbildning där du kommer att vara ute på en restaurang, ett storkök, ett bageri eller ett konditori huvuddelen av din gymnasietid och där praktiskt lära dig ditt jobb. Om du i stället väljer att läsa utbildningen skolförlagd kommer utbildningen också att vara mycket praktiskt inriktad. Inför år 2 får du välja om du vill inrikta dig mot arbete i restaurang som servitör/servitris, som kock i restaurang och storkök eller på konditori och bageri.

Kök och servering (även lärlingsutbildning)

Där kommer du att hålla på med matlagning och servering. Du som väljer att läsa skolförlagt kommer att vara mycket i den elevrestaurang som skolan driver. Du kommer där att vara med om alla delar av jobbet på en restaurang. Restaurangen kommer att ha daglig lunchservering men du kommer även att få arbeta med mat för fest och särskilda tillfällen. Huvudinriktningen på utbildningen är att du ska kunna få arbete som kock på en restaurang, i ett storkök eller arbete som servitör/servitris.

Bageri och konditori (endast lärlingsutbildning)

Du kommer förutom allmänna matlagningskunskaper att få fördjupa dig i hantverket inom bageri och konditori. Större delen av de praktiska momenten i utbildningen kommer att förläggas på ett konditori/bageri. Efter utbildningen ska du kunna få arbete som konditor eller bagare.

Se filmen om programmet här nedan

Rektor Maria Lust
E-post: maria.lust@edu.gislaved.se

Studie- och yrkesvägledare Hanna Nyberg
E-post: hanna.nyberg@edu.gislaved.se

Programinnehåll - RL

Gymnasiegemensamma ämnen (900p)

Engelska 5

100p

Engelska 6

100p

Historia 1a:1

50p

Idrott och hälsa 1

100p

Matematik 1a

100p

Naturkunskap 1a:1

50p

Religionskunskap 1

50p

Samhällskunskap 1a:1

50p

Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1

100p

Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2

100p

Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3

100p

Programgemensamma karaktärsämnen (400p)

Hygienkunskap

100p

Livsmedels- och näringskunskap 1

100p

Måltids- och branschkunskap inom
restaurang och livsmedel

100p

Service och bemötande

100p

Inriktning Bageri och konditori (300)

Bageri 1

100p

Konditori 1

100p

Choklad och konfektyr

100p

Inriktning Kök och servering (300p)

Matlagning 1

100p

Mat och dryck i kombination

100p

Servering 1

100p

Programfördjupning Bageri och konditori (900p)

Bageri 2

200p

Bageri 3

100p

Entreprenörskap

100p

Konditori 2

200p

Konditori 3

100p

Praktisk marknadsföring

100p

Service och bemötande 2

100p

Programfördjupning Kök och servering (900p)

Utgång kock

Entrerprenörskap

100p

Matlagning 2

200p

Matlagning 3

200p

Matlagning 4

200p

Specialkoster

100p

Service och bemötande 2

100p

Utgång servitör/servitris

Specialkoster

100p

Servering 2

200p

Arrangemang

100p

Drycker

100p

Drycker och ansvarsf.

100p

Matsalshantverk

100p

Service och bemötande 2

100p

Entreprenörskap

100p

Individuellt val (200p)

Gymnasiearbete (100p)