- Gislaveds Gymnasium
- Program
- Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som även ger högskolebehörighet om man inte aktivt väljer bort de ämnena. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang, storkök, bageri och konditori.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Inriktningar
- Kök och servering
- Bageri och konditori (endast lärlingsutbildning)
Tycker du att det vore spännande att arbeta med mat och service?
Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Gislaveds Gymnasium rätt utbildning för dig.
Under år 1 kommer du att få lära dig mycket om hur man jobbar med mat på restauranger, konditorier och storkök. Du kommer att få lära dig hur branschen fungerar och hur man tar hand om kunder på ett bra sätt. Den goda måltiden och användandet av olika råvaror och produkter kommer att vara i centrum för utbildningen.
Du har möjlighet att välja en lärlingsutbildning där du kommer att vara ute på en restaurang, ett storkök, ett bageri eller ett konditori huvuddelen av din gymnasietid och där praktiskt lära dig ditt jobb.
Väljer du att läsa utbildningen skolförlagd kommer utbildningen vara mycket praktiskt inriktad. Inför år 2 får du välja om du vill inrikta dig mot arbete i restaurang som servitör/servitris, som kock i restaurang och storkök eller på konditori och bageri.
Kök och servering
Där kommer du att hålla på med matlagning och servering. Du som väljer att läsa skolförlagt kommer att vara mycket i den restaurang som skolan driver. Du kommer där att vara med om alla delar av jobbet på en restaurang. Restaurangen kommer att ha daglig lunchservering men du kommer även att få arbeta med mat för fest och särskilda tillfällen. Utbildningen innehåller minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande (APL).
Huvudinriktningen på utbildningen är att du ska kunna få arbete som kock på en restaurang, i ett storkök eller arbete som servitör/servitris. Kök och servering erbjuds även som lärlingsutbildning.
Bageri och konditori (endast lärlingsutbildning)
Du kommer förutom allmänna matlagningskunskaper att få fördjupa dig i hantverket inom bageri och konditori. Större delen av de praktiska momenten i utbildningen kommer att förläggas på ett konditori/bageri. Efter utbildningen ska du kunna få arbete som konditor eller bagare.
Se filmen om programmet här nedan
Rektor Maria Lust
E-post: maria.lust@gislaved.se
Studie- och yrkesvägledare Hanna Nyberg
E-post: hanna.nyberg2@gislaved.se
Programinnehåll - RL
Gymnasiegemensamma ämnen (900p)
Engelska nivå 1
100p
Engelska nivå 2
100p
Historia nivå 1a1
50p
Idrott och hälsa nivå 1
100p
Matematik nivå 1a
100p
Naturkunskap nivå 1a1
50p
Religionskunskap nivå 1
50p
Samhällskunskap nivå 1a1
50p
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 1
100p
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 2
100p
Svenska/Svenska som andraspråk nivå 3
100p
Programgemensamma ämnen (400p)
Livsmedels- och näringskunskap nivå 1
100p
Måltid och bransch nivå 1
200p
Måltid och bransch nivå 2
100p
Inriktning Bageri och konditori (300)
Bageri 1
100p
Choklad och konfektyr nivå 1
100p
Konditori nivå 1
100p
Programfördjupning Bageri och konditori (900p)
Bageri nivå 2
200p
Bageri nivå 3
200p
Entreprenörskap nivå 1
100p
Försäljning och kundservice nivå 1
100p
Konditori nivå 2
200p
Konditori nivå 3
200p
Inriktning Kök och servering (500p)
Mat och dryck i kombination nivå 1
100p
Matlagning nivå 1
100p
Matlagning nivå 2
100p
Servering nivå 1
100p
Servering nivå 2
100p
Programfördjupning Kök och servering (700p)
Utgång kock med entreprenörskap nivå 1
100p
Matlagning nivå 3
200p
Matlagning nivå 4
200p
Matlagning nivå 5
200p
Utgång servitör/servitris med entreprenörskap nivå 1
100p
Servering nivå 3
200p
Servering nivå 4
Servering nivå 5
200p
200p
Gymnasiearbete (100p)
Individuellt val (200p)
