- Gislaveds Gymnasium
- Program
- Hotell- och turismprogrammet
Hotell- och turismprogrammet
Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram som även ger högskolebehörighet om man inte aktivt väljer bort de kurserna. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom hotell-, konferens- och turismnäringen.
Hotell- och turismprogrammet
Fr.o.m. läsåret 2025/2026 erbjuds inte lärlingsplatser utan utbildningen är skolförlagd.
Din guide ut i världen!
Framtiden
Turism är världens största näringsgren. Ökat intresse – inte minst i den småländska regionen – och snabb utveckling inom turistnäringen, kräver nya kunskaper och utbildningar och ger fler arbetstillfällen. Hotell- och turismprogrammet ger dig en grundläggande yrkesutbildning för arbete inom hotell-, konferens- och turismområdet. Programmet ger också behörighet till vissa högskoleutbildningar och är en bra förberedelse inför kvalificerade yrkesutbildningar inom turism.
Syfte
Programmet ska ge grundläggande kunskaper för arbete inom hotell-, konferens- och turismområdet. Tänkbara yrkesutgångar är exempelvis hotellreceptionist, konferensvärd/värdinna, arbete på turistbyrå och guide. Serviceanda, förståelse för olika kulturer och kunders behov genomsyrar utbildningen. Viktigt är också att eleverna utvecklar en förståelse för affärsmässighet, företagande och ett professionellt sätt i mötet med kunderna.
I centrum står besöksnäringens olika former av logi för såväl privat-, grupp- som affärsrelaterat resande. De olika målgrupperna har olika förväntningar på standard, servicenivå och tjänsteutbud. Det är en internationell bransch där service och bemötande genomsyrar verksamheten. Ämnet konferens och evenemang omfattar olika mötesformer, från möten med få deltagare och mindre konferenser till kongresser och stora evenemang. Mötesbranschens olika målgrupper har olika förväntningar på såväl lokalers utformning och teknisk utrustning som önskemål om service, aktiviteter och andra tjänster.
Undervisningen i ämnet konferens och evenemang ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om mötesbranschens olika anläggningar och miljöer samt den förmåga dessa har att anpassas efter kundens behov. Den ska ge möjlighet för eleverna att utveckla mångsidighet och kreativitet, så att förslag på aktiviteter och utrustning kan anpassas efter kundens önskemål och ekonomiska förutsättningar Vidare ska undervisningen leda till att eleverna utvecklar de kunskaper som behövs för att planera och genomföra varierande mötesformer.
Praktik
En del av din utbildning kommer att ske ute på företag i form av arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta sker under totalt 16 veckor. Här har du möjlighet att pröva att arbeta inom den bransch och det yrke som du är intresserad av inom ramen för programmets utgångar.
Språkval till årskurs 1
Du som söker till hotell- och turismprogrammet ska som programfördjupning i årskurs 1 välja franska 1, franska 3, spanska 1, spanska 3, tyska 1 eller tyska 3.
Om du inte läser språket i högstadiet ska du välja Steg 1. Om du redan läser språket som språkval och vill fortsätta att läsa det ska du välja Steg 3.
Rektor Selma Telo
E-post: selma.telo@edu.gislaved.se
Studie- och yrkesvägledare Christopher Landoff
E-post: christopher.landoff@edu.gislaved.se
Programinnehåll - HT
Gymnasiegemensamma ämnen (900p)
Engelska 5
100p
Engelska 6
100p
Historia 1a:1
50p
Idrott och hälsa 1
100p
Matematik 1a
100p
Naturkunskap 1a:1
50p
Religionskunskap 1
50p
Samhällskunskap 1a:1
50p
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100p
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100p
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100p
Programgemensamma karaktärsämnen (700p)
Entreprenörskap
100p
Logi
100p
Konferens och evenemang
100p
Service och bemötande 1
100p
Besöksnäringen
100p
Resmål och resvägar
100p
Hållbar turism
100p
Programfördjupningar (800p)
Frukost och bufféservering
100p
Reception 1
100p
Servering 1
100p
Våningsservice 1
100p
Konferens 1
100p
Moderna språk
200p
Reception 2
100p
Individuellt val (200p)
Gymnasiearbete (100p)