SÖKA TILL GYMNASIET

Gymnasievalet

Här hittar du tips och fakta om gymnasievalet, från Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behörighet

Du är behörig att söka till gymnasieskolan om du är under 20 år och ej har genomgått tidigare gymnasieutbildning samt har lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.

Om du söker yrkesprogram ska du även ha minst fem andra betyg godkända. Om du ska gå ett högskoleförberedande program behöver du ha nio andra betyg godkända, kolla med din studie- och yrkesvägledare vilka.

Valet

Att välja till gymnasieskolan upplevs ofta som ett stort steg i livet. För att underlätta valet bör du sätta dig in i hur gymnasieskolan är uppbyggd och vad det innebär att studera på gymnasienivå.

Ta dig tid att fundera på vad du vill, diskutera hemma och prata med din studie- och yrkesvägledare men tänk på att valet är ditt. Det är din framtid det gäller!

Ansökan

Ansökan sker via internet, länk till antagningssidans webbplats, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från 09 januari 2023. För att kunna göra din ansökan behöver du användarnamn och lösenord som sänds hem med post i början av januari.

Tänk på att alla val, även till andra skolor, görs på samma ansökan. Det är mycket viktigt att du tänker igenom hur du vill rangordna dina val. Om du blir antagen på ett val kommer du inte att bli antagen på lägre stående val.

Senast den 6 februari 2023 ska du ha gjort dina val. Du ska också skriva ut en kvittens som du skriver under. Kvittensen lämnas till din studie- och yrkesvägledare senast 6 februari 2023.

Om du och din familj planerar att flytta till annan kommun före gymnasiestarten ska ni meddela detta till Antagningskansliet. Det gör ni genom att fylla i blanketten meddelande om flyttning Pdf, 218.3 kB., som ni lämnar tillsammans med kvittensen till din studie- och yrkesvägledare.

Post och leverans

Gislegatan 1

332 33 Gislaved

Besöksadress

Gislegatan 5

332 33 Gislaved

Följ oss

Kontaktcenter

Gislaveds kommun

Telefon: 0371-810 00