- Gislaveds Gymnasium
- Restauranger
- Restaurang Matkulturen
RESTAURANG MATKULTUREN

Drivs av elever och lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet och är en del av programmets undervisning. Lunch serveras de dagar eleverna inte har praktik eller lov, och flera gånger per termin arrangeras också uppskattade kvällstillställningar med olika teman.
%20Matkulturen_logotyp-sRGB-svart.jpg)
Restaurangen
Restaurang Matkulturen serverar lunch som är tillverkad och serverad av elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Allergener/Allergier
Enligt Livsmedelsverkets riktlinjer är vi skyldiga att informera våra gäster om vilka allergener som kan finnas i maten.
Detta är ett utbildningskök där vi tillagar många olika rätter med eleverna, under utbildningen kan vi aldrig garantera att maten är helt fri från allergener.
Dock kan elever och personal upplysa om vilka rätter som innehåller större mängder allergener av olika slag. Vid specifika allergier rekommenderar vi er att meddela oss minst två dagar i förväg.
För mer information om vad maten kan innehålla, följ länken på livsmedelsverket:
Allergimärkning (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.
Under våren genomför eleverna i åk. 3 sina gymnasiearbeten, ofta i form av temakvällar på Restaurang Matkulturen.
Eleverna planerar och genomför arbetet i mindre grupper och tar ett stort eget ansvar. Under dessa kvällar har vi svårt att anpassa menyer utifrån olika matpreferenser, endast små avsteg pga allergi görs.
Utbildning
Läs mer om utbildningen på Restaurang- och livsmedelsprogrammet
MENY - VECKA 39
TISDAG - Lunch
Grillade räkor, aioli och bruschetta.
Quesadilla med ost, stekt majs och jalapeno serveras med picklad lök.
Chili con carne med ris, tortillachips och tomatsallad.
Arepa pelúa - Majsbröd med pulled beef och cheddar serveras med friterad potatis och srirachamajo.
Torta de elote - mexikansk majskaka med lättvispad grädde och blåbärssylt.
Peruansk kryddig glass med physallis och nötflarn.
ONSDAG - Abonnerat
TORSDAG - Stängt
FREDAG - Stängt
Reservation för eventuella ändringar.
MENY - VECKA 40
TISDAG - Lunch
Parmesancrème med marinerade räkor, bakade tomater och ramslöksolja.
Fikoncarpaccio med serranoskinka, cocktailmozzarella och mandelpesto.
Salsicciapasta med parmesan och haricoverts.
Kycklinglår med mustig tomatsås, medelhavsgrönsaker och bakad fetaost.
Citrontiramisu med färska hallon.
Randig pannacotta serveras med fruktsallad och skållad mandel.
ONSDAG - Abonnerat
TORSDAG - Stängt
FREDAG - Lunch
Reservation för eventuella ändringar.
MENY - VECKA 41
TISDAG - Lunch
Smörgåstårtsbakelse.
Spenatsoppa med pocherat ägg och baconkrisp.
Havets Wallenbergare med potatispuré, brynt smör och ärtor.
Kåldolmar, gräddig sky, kokt potatis och rårörda lingon.
Ostkaka med lättvispad grädde, havtornssylt och brända mandlar.
Vaniljglass med varma bär.
ONSDAG - Temakväll Husman med twist
TORSDAG - Stängt
FREDAG - Lunch
Reservation för eventuella ändringar.
MENY - VECKA 42
TISDAG - Lunch
Kålpannkaka med hoisinfläsk och sriachamajonäs.
Halstrad lax med mango och avocadoceviche samt ingefärsaioli.
Kycklingwok med jordnötter och limecreme.
Biff teriyaki med ris och asiatisk gurksallad.
Mangoglass med hallonsås och kokoschips.
Japansk cheesecake med rårörda bär och vispad grädde.
ONSDAG - Temakväll Asiatisk Fusion
TORSDAG - Stängt
FREDAG - Lunch
Reservation för eventuella ändringar.
MENY - VECKA 43
TISDAG - Lunch
Chiligravad lax serveras med soyamajonäs, syrad gurka och sesamfrö.
Jordärtskockscappuccino med grönkålschips, brioche och vispat brynt smör.
Rimmad oxbringa med rotfruktspure, senaps crème och spenat och äppelsallad.
Parmesanbakad kyckling med klyftpotatis, mustig tomatsås och friterad rosenkål.
Blåbärsparfait med vitchoklad och citronkaka och pistagecrunch.
Körsbärspaj med dumlefluff och italiensk maräng.
ONSDAG - Temakväll Fågel/fisk/mittimellan
TORSDAG - Stängt
FREDAG - Lunch
Reservation för eventuella ändringar.
Tisdag | Onsdag | Torsdag | Fredag | |
Vecka 39 | Lunch | Abonnerat | Stängt | Stängt |
Vecka 40 | Lunch | Abonnerat | Stängt | Lunch |
Vecka 41 | Lunch | Temakväll - Husman med twist | Stängt | Lunch |
Vecka 42 | Lunch - Fullbokat | Temakväll - Asiatisk Fusion - Fullbokat | Stängt | Lunch |
Vecka 43 | Abonnerat | Temakväll - Fågel/fisk/mittimellan - Fullbokat | Stängt | Stängt |
Vecka 44 | Lov | Lov | Lov | Lov |
Temakväll på Restaurang Matkulturen
Kvällarna startar kl. 17:30 och bokningarna görs via e-post funmatkultur@gislaved.se
Observera att bordsbokning av temakväll är bindande. Vid avbokning två dagar eller senare innan temakväll tar vi ut en avgift för att täcka kostnader för råvaror m.m.
Mat
Maten som serveras är av varierande karaktär och med ursprung i husmanskosten. Ni kommer även få smaka mat från andra kulturer och länder. Varje dag serveras förrätt(er), varmrätt(er) efterrätt(er) samt sallad, bröd, dryck, kaffe och tillbehör. Det är viktigt att meddela önskemål om specialkost minst två dagar före besöket.
Priser
2 rätters lunch inklusive måltidsdryck, sallad och kaffe 130 kronor.
3 rätters lunch inklusive måltidsdryck, sallad och kaffe 150 kronor.
Kvällssmeny 525 kronor (exklusive dryckespaket som erbjuds separat).
Det går bra att betala med kort eller Swish-betalning. Du kan även betala kontant.
ÖPPETTIDER/BORDSBOKNING
Öppettider: tisdag, onsdag, torsdag och fredag 11.30–13.00, med undantag för lov, praktik och andra skolaktiviteter.
Utöver detta har vi kvällservering vid utvalda tillfällen, kvällarna startar kl. 17:30 och bokningarna görs via e-post funmatkultur@gislaved.se
Observera att bordsbokning av temakväll är bindande. Vid avbokning två dagar eller senare innan temakväll tar vi ut en avgift för att täcka kostnader för råvaror m.m.
Bordsbokning via telefon: 0371-829 30, vi svarar i mån av tid när vi har verksamhet/utbildning.
Bordsbokning via e-post: för att reservera platser på Matkulturen går det även bra att göra detta via e-post: funmatkultur@gislaved.se
Uppge hur många ni vill komma, om det finns någon med specialkost/allergier samt vilken tid ni önska komma. Bokningen bekräftas genom svar på mejl.
Varmt välkomna önskar elever och lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet