Du är här:  

RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET(RL)

  • Bageri och konditori (endast lärlingsutbildning)
  • Kök och servering (även lärlingsutbildning)
  • Färskvaror, delikatess och catering (endast lärlingsutbildning)

Programmet passar dig som tycker att det vore spännande att arbeta med mat.

Under det första året kommer du att få lära dig mycket om hur man jobbar med mat på restauranger, konditorier och storkök. Du kommer att få lära dig hur branschen fungerar och hur man tar hand om kunder på ett bra sätt. Den goda måltiden och användandet av olika råvaror och produkter kommer att vara i centrum för utbildningen.

Väljer du inriktning Kök och servering kommer du att vara mycket i den elevrestaurang som skolan driver. Du kommer där att vara med om alla delar av jobbet på en restaurang. Restaurangen kommer att ha daglig lunchservering men du kommer även att få arbeta med mat för fest och särskilda tillfällen.
Undervisningen i storkök ges i det nybyggda köket på Gisle skolrestaurang. Där är du med och lagar och serverar c:a 1200 portioner per dag.

Väljer du inriktning Bageri och konditori kommer du förutom allmänna matlagnings-kunskaper att få fördjupa dig i hantverket inom bageri och konditori.
Större delen av de praktiska momenten i utbildningen kommer att förläggas på ett konditori/bageri.

Om du i framtiden ser dig själv som exempelvis butikssäljare, matinformatör eller caféägare är Färskvaror, delikatess och catering rätt inriktning. Du kommer att få stora delar av din utbildning i en butik som jobbar nära både livsmedlet och kunden. Inriktningens olika delar förbereder dig väl för arbete i livsmedelsbutik, både i delikatessavdelningen och inom andra färskvaruavdelningar. Under utbildningen kanske du även finner inspiration till att vidareutbilda dig på högskola, till kostekonom eller dietist. Inriktningen kan leda till jobb som matinformatör eller säljare med specialisering mot exempelvis matlagning, bageri eller konditori.

Träningslära (idrott) i årskurs 1

Du som söker till Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan välja att läsa en av kurserna nedan, som utökat program utöver de kurser som är obligatoriska på programmet.

  • Träningslära 1 allmän
  • Träningslära 1 fotboll


Möjliga utgångar

Bagare och konditor
Kock
Servitör
Butikssäljare
Matinformatör

Film om programmet

UHR (restaurang- och hotellbranschens yrkesråd) har producerat dokument och film om Restaurang- och livsmedels-programmet.
Följ länkarna nedan.

http://uhr.nu/wp-content/uploads/2014/10/Att-välja-en-spännande-framtid.pdflänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

http://www.varldensjobb.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rektor

Ulf Jiretorn
Tel: 0371-819 59
E-post: ulf.jiretorn@edu.gislaved.se

Programansvariga

Henrik Ekstrand
Tel: 0371-829 31       
E-post: henrik.ekstrand@edu.gislaved.se

Peder Ekman
Tel: 0371-829 31
E-post: peder.ekman@edu.gislaved.se

Studie- och yrkesvägledare

Liselotte Arnegärd
tel 0371-819 04
E-post: liselotte.arnegard@edu.gislaved.se

Post- och leveransadress Gislegatan 1, 332 33 Gislaved
Besöksadress Gislegatan 5, 332 33 Gislaved
Tel 0371-819 00  |  Fax 0371-807 32  |  E-post gislaveds.gymnasium@edu.gislaved.se


 

Kontaktcenter
Gislaveds kommun
0371-810 00


Länk till Gislaveds kommun